НАЧАЛО / СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Вредни ли са енергийните напитки за здравето ?

Дата: 2018-01-15

energiyni napitki

Енергийните напитки са открили, че причиняват нежелани странични ефекти при половината млади хора, показват нови проучвания.

Учените от Университета на Ватерло в Онтарио, Канада заявяват, че трябва да се направи повече, за да се ограничат продажбите на напитки до 16-годишна възраст, след като неотдавнашно проучване установи, че 55% от 12 до 24-годишните съобщават за негативно въздействие върху здравето, и припадъци.


След като коментират 2055 младежи за това колко често консумират енергийни напитки като "Ред Бул" или "Монстър", изследователите казаха, че те биха могли да бъдат по-опасни от другите кофеинови напитки поради начина, по който се консумират.

От тези, които консумират напитките, проучването установи, че почти една четвърт от тях (24,7%) заявяват, че са преживели сърдечен ритъм или са се борили да спят (24,1%), докато 0,2% дори съобщават, че страдат от припадъци.

Освен това, 18,3% са имали главоболие, 5,1% съобщават за гадене, повръщане или диария, а още 3,6% съобщават за болки в гърдите.

Но може би най-важният елемент е, че "огромното мнозинство" от тези, които са преживели тези неблагоприятни ефекти, е консумирало много по-малко от препоръчителния максимум от една или две напитки.

"В момента няма ограничения за децата, купуващи енергийни напитки, и се продават на място в магазините за хранителни стоки, както и реклами, насочени към деца", казва професор Дейвид Хамънд.

ВИЖТЕ ОЩЕ