НАЧАЛО / СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Диета за вашия мозък

Дата: 2018-01-29

мозък

Нова диета, създадена от учени, може да помогне за забавянето на когнитивния спад в оцелелите от инсулт.

Наречен за диета "МЕД" (DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay), диетичният план е микс от средиземноморски и DASH (диетични подходи за спиране на хипертонията) диети.

Установено е, че и двата хранителни режима намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания като хипертония, инфаркт и инсулт.

Ключови храни за хранене на диета MIND са зеленчуците, плодовете и рибата, а храни, които трябва да се избягват, са захар и сладкиши.

Предварителните констатации на изследователи от Медицински център "Rush University Medical Centre " са представени на Конференцията на Международната асоциация за инсулт 2018 в Лос Анджелис и са особено важни, защото оцелелите от инсулт са два пъти по-склонни да развият деменция в сравнение с общото население.

"Храните, които стимулират здравето на мозъка, включително зеленчуци, плодове, риба и зехтин, са включени в диетата на MIND", каза д-р Laurel J. Cherian, съдов невролог и асистент в катедрата по неврологични науки на Rush. "Установихме, че има потенциала да помогне за забавянето на когнитивния спад в преживелите инсулт."


Съавтор на проучването Марта Клеър Морис, научен експерт по епидемиология, и нейните колеги разработиха диета MIND, базирана на информация от години на изследване за това, какви храни и хранителни вещества имат добри и лоши ефекти върху функционирането на мозъка.

Изследователите установяват, че след диета може да се намали риска от болестта на Алцхаймер при възрастните хора, а дори и тези, които не са се придържали към диетата, са имали ограничен риск от AD и когнитивен спад.

Какви храни трябва да ядете?

За да се придържате към диетата MIND, трябва да се уверите, че ядете най-малко три порции цели зърна на ден, както и две части зеленчуци, едната от които трябва да бъде листно зелено.

Една чаша вино на ден също се насърчава, трябва да снемате най-много дни на ядки, да ядете домашни птици и плодове най-малко два пъти седмично и да имате риба веднъж седмично.

"Бях наистина заинтригуван от резултатите от предишно проучване на MIND, което показа, че хората, които са най-привързани към диетата на MIND, функционират когнитивно, сякаш са били 7,5 години по-млади от най-малко привързаната група", каза Хериан.

"Това ме накара да се чудя дали тези открития ще се окажат вярно за оцелелите от инсулт, които са два пъти по-склонни да развият деменция в сравнение с общото население".

От 2004 г. до 2017 г. Хериън и колегите му са изследвали 106 участници в проекта Rush Memory and Aging Project, които са имали история на удар за когнитивен упадък, включително спад в способността на човек да мисли, разсъждава и да помни.

Те оценяват хората в изследването всяка година до смъртта си или до заключението на проучването за средно 5,9 години и наблюдават хранителните навици на пациентите, използвайки списания за храни.

Участниците бяха поставени в групи въз основа на това дали са били много привързани към диетата на MIND, умерено прилепнали или най-малко привързани. Други фактори, за които е известно, че влияят върху когнитивното представяне, също са взети под внимание, като възраст, пол, ниво на образование, участие в когнитивно стимулиращи дейности, физическа активност, тютюнопушене и генетика. Участниците в проучването, чиито диети са били най-високи в оценката за диетата на MIND, са имали значително по-бавно темпо на когнитивен спад в сравнение с тези, които са отбелязали най-ниска оценка.

ВИЖТЕ ОЩЕ

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАС!

Това не е спам. Вашият имейл адрес ще бъде използван само от Vempos.

FACEBOOK

НЕ ПРОПУСКАЙ