НАЧАЛО / РАЗВЛЕЧЕНИЕ

Защо е небето синьо?

Дата: 2017-12-24

sinyo nebe

Защо е небето синьо? Или по-точно, защо виждаме небето като синьо? Отговорът се крие в това, защо виждаме дъги, когато слънцето грее по време на или след валежите.

Докато цветът на дъгата се определя от това как светлината преминава през водни капчици, цветът на небето идва от това как светлината преминава във въздуха.

За да разберем защо е така, е необходим кратък урок по физика - как виждаме светлината. Когато слънчевата светлина достигне атмосферата на Земята, тя се разпръсква от малките азотни и кислородни молекули, които се съдържат във въздуха.

Слънчевата светлина се състои от спектър от различни цветове, които изглеждат бели, когато ги виждаме смесени заедно, така че когато се разпръсне или пречупи, виждаме различни цветове.

Цветовете с по-къси дължини на вълните, виолетови и синьо, са разпръснати най-много, така че повече от синята светлина се разпръсква по очите ни, отколкото други цветове.

- Тогава защо небето не е виолетов цвят? може да попитате. Това е така, защото очите ни са много по-чувствителни към цвета на синьото.

Причината, поради която не можем да виждаме звезди през деня, е, че синята светлина, която дава на небето своя цвят, е много по-ярка.

Небето също има тенденция да избледнява, когато се приближава към хоризонта, защото светлината от хоризонта трябваше да се движи във въздуха и така да се разпръсне повече.


И какво ще кажете за дъгата?

Подобно на газовите частици във въздуха, дъжда се образува, когато цветовете в слънчевата светлина се разпръснат от водни капчици, независимо дали е от дъжд или от спрей от фонтан или водопад.

Светлината се движи по-бавно през водата от въздуха, така че светлината се огъва, когато навлиза в дъждовната капка и светлината се разделя на спектъра от цветове.

Дали морето отразява небето?

Често срещано погрешно схващане е, че морето е синьо, защото отразява синьото небе. В действителност, морето е синьо по подобни причини като небето.

Когато слънчевата светлина удари океана, цветовете с по-дълги дължини на вълните, червено, оранжево, жълто и зелено, се абсорбират, така че остава синята.

Количеството вода също променя колко светлина се абсорбира, което е по-плитко море изглежда светло и дълбоки океани по-тъмни.

Какво има в морето, например колко кал или водорасли има, също ще повлияе на това как синьото изглежда, защото се променя как се абсорбира слънчевата светлина.

ВИЖТЕ ОЩЕ