НАЧАЛО / РАЗВЛЕЧЕНИЕ

Вижте в какво намират щастие богатите хора?

Дата: 2017-12-18

bogatitesaegoisti

Богатите хора изпитват по-положителни емоции, когато се съсредоточат върху себе си, показват нови изследвания.

Според една стара поговорка, парите не могат да ви купят щастие, но изглежда, че това влияе върху това, което ви носи радост.

Според изследване, публикувано от Американската психологическа асоциация, хората с по-ниски доходи намират щастие в другите хора, чрез чувства на любов и състрадание, съобщават Eureka Alert.

Богатите хора обаче намират щастието си в по-сложни черти, като гордост.


Публикувано в списанието Emotion, изследването на Калифорнийския университет, разглежда как доходите оказват влияние върху начина, по който изпитваме щастието, като изследваме 1,519 души от САЩ - 752 мъже и 767 жени.

Вместо да измерва щастието, проучването сравнява финансовите ресурси на всеки участник с това колко често са преживявали седем положителни емоции, включително забавление, страхопочитание, състрадание, задоволство, ентусиазъм, любов и гордост.

Интересното е, че изследователите са открили, че хората в най-високия край на социално-икономическия спектър съобщават за по-голяма тенденция да изживяват емоции, фокусирани върху тях, по-специално гордост и задоволство.

За сравнение, хората с по-ниски доходи имаха по-голяма вероятност да изпитат положителни емоции, насочени към други хора, а именно състрадание и любов.

По-бедните хора също съобщават, че изпитват повече страхопочитание и красота в света около тях, докато няма очевидна разлика за ентусиазъм.

През последните няколко десетилетия изследванията са фокусирани върху отрицателните последици от бедността, но това ново проучване показва, че макар по-богатите хора да имат по-голяма позитивност в собствените си постижения или статус, за тези в долния край на доходите, от по-дълбоко място.

"Хората с по-ниски доходи са създали начин да се справят, да намерят смисъл, радост и щастие в живота си, въпреки сравнително по-неблагоприятните им обстоятелства".

"Богатството не ви гарантира щастие, но може да ви предразположи да преживеете различни форми - например, дали се наслаждавате на себе си спрямо приятелите и взаимоотношенията си", каза водещият автор Пол Паф от Калифорнийския университет Ървайн.

ВИЖТЕ ОЩЕ

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАС!

Това не е спам. Вашият имейл адрес ще бъде използван само от Vempos.

FACEBOOK

НЕ ПРОПУСКАЙ