НАЧАЛО / НОВИНИ ОТ СВЕТА

Системата за микро-транзакции, използвана в FIFA, StarWars и други популярни игри, биха могли да бъдат забранени.

Дата: 2017-12-10

fifa-starwars

Една от най-големите черти на много неотдавнашни игри е да навреди на децата и трябва да бъде забранена, според белгийските власти.

Микро-транзакциите, които се използват за купуване на "плячкосани кутии", които дават допълнителни предимства на играчите, се превръщат в постоянна част от много скорошни игри - включително серията FIFA, чийто Ultimate Team е масивна черта и генератор на пари.

Но белгийската комисия по хазарта заяви, че функцията е нещо като залог и че то нанася вреди на децата, които играят на игрите. "Смесването на хазарта и игрите, особено в ранна възраст, е опасно за психичното здраве на детето", каза белгийският министър на правосъдието Коен Генис в интервю, дадено на VTM Nieuws след обявяването на решението.


Функции като плячкосани кутии или картови пакети позволяват на играчите да плащат допълнително, за да получат кутия, която може да включва редки или много полезни добавки, герои или други отключващи функции в играта - но също така може и да не. Дали това е добро или лошо зависи от случайността, и така е описано като вид хазарт.

Тази функция позволява на разработчиците да продължат да печелят пари, след като се продават игри, тъй като играчите се насърчават да харчат още повече пари, за да подобрят представянето си в играта. Но тези пари се генерират, като привличат играчите да харчат пари, преди да са достатъчно възрастни, предупредиха властите.

Ето защо г-н Geens заявява, че ще работи с властите на Европейския съюз, за да въведе пълна забрана за такива функции. Той каза, че такава промяна ще "отнеме време" и предложи да не се случи, но да се опита да го забрани.

Белгийското дойде от страна на хавайския политик Крис Лий, който описа подобни характеристики в скорошната игра Star Wars Battlefront 2 като "онлайн казино, занимаващо се с Star Wars, предназначено да привлече децата да харчат пари". Той каза, че разработчиците EA показват "хищническо поведение", когато се опитват да печелят пари от деца.

ВИЖТЕ ОЩЕ