НАЧАЛО / НОВИНИ ОТ СВЕТА

Пристрастяването към смартфони причинява дисбаланс в мозъка, който прави хората уморени и тревожни

Дата: 2017-12-02

smartfoni

Изследването е насочено към хора, които са свързани с техния телефон и интернет. И установи, че изглежда, че причинява вреди на начина, по който функционира мозъкът им, причинявайки химически дисбаланси, които могат да причинят сериозно безпокойство и умора.

Хората, които се описваха като пристрастени към телефона си, бяха подложени на тест, известен като MRS, който разглежда химическия състав на мозъка на хората. Те измерват нивата на гама аминомаслена киселина (GABA), химично вещество, което забавя сигналите в мозъка.

Той установи, че съотношението на GABA към друг важен невротрансмитер е било изключено при хора, които са били диагностицирани с интернет и смартфоните. Това може да има дълбок ефект върху начина, по който функционира мозъкът им, казаха изследователите.


Предишни изследвания свързват GABA с визуалния и моторния контрол и регулирането на различни мозъчни функции, включително тревожност. Промените в мозъка също могат да бъдат свързани с проблеми при обработката на информация и емоции, според преподавателя в университета в Корея Хунг Сук Сео, който е извършил изследването.

В проучването са разгледани 19 млади хора, всички от които са били диагностицирани с интернет или смартфоните. Те бяха съчетани с група хора, които не бяха само на една и съща възраст и пол.

Участниците бяха оценявани колко интензивно е тяхното пристрастяване към смартфони или интернет. Това беше направено чрез поставянето им чрез въпросник - разглеждайки колко много техният телефон разрушава производителността им или спящите шансове, например - това им даде резултат, който може да се използва, за да се изчисли колко тежка е тяхната зависимост.

Той установи, че съотношенията на GABA към креатин и глутамат, две други важни киселини, са свързани с оценката за това как пристрастените хора са били към интернет и техните телефони, както и към депресия и тревожност.

ВИЖТЕ ОЩЕ