НАЧАЛО / НОВИНИ ОТ СВЕТА

Нова Зеландия е "като красив човек с рак"

Дата: 2017-12-04

nova zelandiq

Нова Зеландия, известна с челюстните си красиви пейзажи, е приравнена към "красив човек с рак" от британския еколог Сър Тим Смит.

Съоснователят на проекта Eden заяви, че Нова Зеландия има много екологични проблеми, до голяма степен причинени от млекопреработвателната промишленост, когато даде ключовата си реч на конференцията за селските бизнес конференции на CLA в Лондон на 28 ноември.

Оригиналният проект "Еден" е в Корнуол, но има и подобен проект, който се изчерпва от Avonside в Крайстчърч на източното крайбрежие на Южния остров на Нова Зеландия, озаглавен Eden NZ: Mountains to the Sea.

"Работим в червената зона в Крайстчърч", каза сър Тим, съобщава НЗ Хералд.


- Знаеш ли, какво е момче от Нова Зеландия? Знаеш ли, това е най-старото рекламно нещо за цял свят - "Чиста Нова Зеландия". - Толкова е чисто, че хората от Крайстчърч дори няма да плуват в река Авон.

Сър Тим каза, че много от езерата и реките там са помрачени от водорасли, които той приписва на млечната промишленост, която е извън контрол.

"Това е като красив човек с рак", каза той. "Единствената стратегия беше да се задоволят потребителите в Китай с млечен продукт, което е иронично за хората, които не търпят лактоза.

Млечната индустрия се оттегли, като лидерът на стратегията на DairyNZ Брус Торрулд каза, че групата на индустрията е "изключително разочарована" от коментарите.

Той каза, че Нова Зеландия е "все още" красив човек "и се гордее с него."

"Ние признаваме, че не всички наши водни пътища са девствени, но в сравнение с останалата част от света, водите на Нова Зеландия са в добро състояние и нашите фермери и общности работят усърдно, за да бъдат още по-добри", каза Торълд.

"И млечните продукти са само един сектор, който е играл важна роля. Реката Авон, която препраща сър Тим, е реката, която тече през Крайстчърч Сити и не е близо до млекопреработвателните ферми".

Той отправи покана към сър Тим да се върне в Нова Зеландия, за да плува. "Каним Тим да преразгледа красивата ни страна и фактите си, за да види от първа ръка състоянието на нашите реки и езера и може би дори да се потопи."

Други експерти обаче подкрепиха твърденията на сър Тим. NZ министърът на околната среда Дейвид Паркър заяви пред НЗ Хералд: "Ние сме съгласни, че Нова Зеландия има истински проблем с качеството на водите - кампанирахме върху нея и ще направим нещо по въпроса". В неотдавнашен доклад на правителството се установи, че нивата на азота се увеличават на 55% от мониторираните речни обекти, като същевременно намаляват при 28% от обектите. Нивата на фосфор намаляват при 42% от местата, докато се увеличават на 25% от местата.

Твърде много азот и фосфор във водата кара водораслите да растат по-бързо, отколкото могат да се справят с екосистемите. Значително увеличение на водораслите нанася вреда на качеството на водата, хранителните ресурси и местообитанията и намалява кислорода, който рибата и другият воден живот трябва да оцелеят.

ВИЖТЕ ОЩЕ