НАЧАЛО / НОВИНИ ОТ СВЕТА

Къде е най-дълбоката част от океана?

Дата: 2017-12-19

nay-dulbokatachastotokeana

Тъй като "Синята планета II" ни даде безпрецедентна представа за тъмните дълбини на океана, където могат да оцелеят само много прости форми на живот, много хора се чудят колко дълбок е океанът.

Във втория епизод на Епичният документален филм на Дейвид Атънбъро, "Дъхът", ни отведе до "Мариана", който е по-дълбок от високия връх Еверест.

Този изкоп в Западния Тихи океан е домът на Challenger Deep, който на дълбочина е 11 км (или почти седем мили) която се смята за най-дълбоката част на океана.

Той се намира близо до американския териториален остров Гуам и е кръстен на HMS Challenger, който открива дълбочините си през 1875 г.

Но средно океана е много по-плитък. Последната оценка за средната дълбочина на океана, изчислена през 2010 г., е 3,6 км (12,080 фута), според Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Само 10 процента от морското дъно е било картографирано от учени, така че тази оценка остава спекулативна.


Измерването на дълбочините на нашите океани често се оказва трудно както за учени, така и за изследователи.

Докато се движите от повърхността надолу до морското дъно, налягането на водата се увеличава, светлината и източниците на храна стават по-оскъдни и по-оскъдни.

Въпреки огромния натиск, киселинните условия и липсата на светлина, срещу всички коефициенти, организмите преживяват там в тъмното.

Дори при много по-малка дълбочина от 1000 метра (3300 фута), хората и повечето други организми с газообразни пространства, като белите дробове, ще бъдат разбити от натиска.

За да избяга от тази съдба, най-дълбокият живот в дълбочина е до голяма степен направен от вода, от риба с прозрачни глави до змиорки, които се гърчат в басейни със саламура.

Части от морското дъно, където светлината не достига, могат да бъдат толкова безплодни и враждебни, че животът няма друг избор освен да произвежда собствена храна чрез процес, наречен хемосинтеза, който използва енергия, освободена от неорганични химични реакции.

Въпреки последните открития, голяма част от нашите океани все още не са изследвани и особено загадъчни остават дълбините.

Както казва Атенбъроу в "Синя планета II": "Ние знаем повече за повърхността на Марс, отколкото за най-дълбоките части на моретата".

ВИЖТЕ ОЩЕ