НАЧАЛО / НАУКА И ТЕХНОЛОГИИ

5-те най-пристрастяващи вещества на планетата

Дата: 2017-11-24

Най-пристрастяващите наркотици

Определянето на окончателното класиране на пристрастяващите различни вещества е трудна работа дори за учените.

Всеки от нас реагира по различен начин на различни лекарства, от удовлетворителната реакция, която изпитваме, когато използваме веществото към желанието или дори физическия дискомфорт, който изпитваме, когато изведнъж го лишим. Независимо от това, група от специалисти по пристрастяване, включително специалисти от Кралския колеж по психиатри, както и химици, съдебни специалисти и фармаколози, направиха удари в списъка, като осреднеха многобройни аспекти на пристрастяването.

Императорският колеж на Лондонският психиатър David Nutt и екипът от специалисти по пристрастяване взеха удара при класирането на пристрастяването към някои вещества - една известна трудна задача - средно по 3 фактора: удоволствие, психологическа зависимост и желание. Те дадоха на всяко лекарство класиране от 0-3, като 3 бяха най-пристрастяващите, а 0 най-малките.

1. Хероин -Хероинът е опиат, който причинява повишаване нивото на допамин в системата за награди на мозъка до 200 % при експериментални животни. Освен че е най-зависимото лекарство, хероинът също е опасен, тъй като дозата, която може да причини смърт, е само пет пъти по-голяма от необходимата за високата доза.
3 от 3


2. Кокаин - Кокаинът пряко пречи на мозъка да използва допамин, за да предаде съобщения от един неврон в друг. По същество кокаинът възпрепятства невроните да изключват сигнала от допамина, което води до ненормално активиране на мозъчните награди. При експерименти с животни кокаинът е довел до повишаване на допаминовите нива с повече от три пъти нормалното ниво. Смята се, че между 14 и 20 милиона души по света използват кокаин и че през 2009 г. пазарът на кокаин е струвал около 75 милиарда долара.
2.4 от 3

3. Никотин - Никотинът е основната пристрастяваща съставка на тютюна. Когато някой пуши цигара, никотинът бързо се абсорбира от белите дробове и се доставя на мозъка. Докато експертните панели на Nutt et al оценяват никотина (тютюн) като само 12-то вещество, което е най-пристрастяващо, има основания да се смята, че никотинът е много мощен пристрастяващ наркотик.
Повече от две трети от американците, които се опитват да пушат, съобщават, че са зависими по време на живота си. През 2002 г. The WHO оценява, че има повече от 1 милиард пушачи и според него тютюнът ще убие повече от 8 милиона души годишно до 2030 г. Лабораторните животни имат добро чувство да не пушат. Плъховете обаче ще натиснат бутон, за да получат никотин директно в кръвообращението си - и това води до повишаване на нивата на допамин в мозъчната система за награди с около 25-40%.
2.2 от 3

4. Барбитурат - Барбитуратите - известни също като сини куршуми, горили, грудки, грудки и розови дами - са клас лекарства, които първоначално са били използвани за лечение на тревожност и предизвикване на сън. Те се намесват в химическото сигнализиране в мозъка, чийто ефект е да затварят различни мозъчни региони. При ниски дози барбитуратите причиняват еуфория, но при по-високи дози те могат да бъдат летални, защото потискат дишането.
2 от 3

5. Алкохол - Около 22% от хората, които са пили алкохол, ще развият зависимост от алкохола в даден момент от живота си.
1.9 от 3

ВИЖТЕ ОЩЕ

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАС!

Това не е спам. Вашият имейл адрес ще бъде използван само от Vempos.

FACEBOOK

НЕ ПРОПУСКАЙ